photo blog 091

photo blog 091Після того як посівний матеріал зібрали, в насінні продовжують відбуватися важливі життєві процеси. Насіння продовжує дихати та використовувати енергію, яку накопичувало під час вегетації соняшника.

Оскільки дана енергія необхідна буде під час проростання насіння, то головним завданням є зниження витрати поживних речовин на процес «дихання».

Що може вплинути на якість посівного матеріалу:

  • Температура повітря в приміщенні
  • Вологість
  • Мікрофлора
  • Газообмін
  • Характер насіннєвих покривів
  • Тип упаковки
  • Ступінь зрілості

Основний показник, на який потрібно звертати увагу, це температура та вологість. Чим нижча температура та вологість в приміщенні, тим довше насіння зберігає свої посівні показники. Якщо в приміщенні вологість не більше 1 %,  а температура +5 С, то посівний матеріал може зберігатися в два рази довше звичайного.

В якості досліду практикували зберігання насіння при -20С , результати були позитивними. Дані умови ідеально підходять для квітково-декоративних рослин.

Біологічні особливості посівного матеріалу залежать від багатьох факторів, які потрібно врахувати при виборі сховища. Категорично не рекомендовано зберігати травмоване та пошкоджене хворобами і шкідниками насіння. Також не придатний для зберігання матеріал, який частково проріс, дозрівав при дощовій погоді, чи був зібраний із полеглих рослин.

Підготовка сховища для зберігання насіння

Приміщення для зберігання посівного матеріалу повинно бути максимально сухе. Сховища будують із матеріалів, що слабо проводять тепло, а дах не пропускає вологу. Стіни будують щільними, якщо є нерівності, то їх затирають або забивають дошками. Найкраща підлога бетонна або дерев’яна, яку піднімають на 0,5-1 м над землею.

Для кращої вентиляції приміщення в зерносховищі встановлюють вікна і двері в протилежних кінцях будівлі, які забезпечують протяги. Також можуть установлюватися вентилятори, але це більш затратно при довготривалому зберіганні.

Для знезараження приміщення від шкідників та збудників хвороб в літній період, коли склад звільнений від продукції, його обробляють розчином каустичної соди або розчином формаліну.

Доробка насіння

Первине очищення насіння проводять різноманітними типами машин (ЗВС -20, ЗАВ -10, ЗАВ -40, ЗАВ – 50, ОПВ -2А, КЗВ). Після очищення від сміттєвих домішок і  бур’янів за потреби насіння відправляють на досушку із дотриманням рекомендованих температур. Температура в сушарках (СЗШ 16Р, ЗСШ -8) не повинна бути вищою 65-75 С, в барабанних 110-130 С, зменшення вологості за одне досушування не має бути вищим 6%. Для досушування насіння використовують бункери, що вентилюються повітронагрівачами і теплогенераторами із сушильними компресорами КЗР 5.

При активному вентилюванні на складських приміщеннях висота насипу не має перевищувати 40 см, а температура джерела тепла має складати 35-40  С. У регіонах із теплим кліматом після збору культури насіння досушують на відкритих майданчика із періодичним перевертанням. Для запобігання самозігрівання та пліснявіння, насіння в зерносховище засипають сухим та очищеним.

Наступним кроком є калібрування насіння на фракції. Відкаліброване насіння із виповненим ядром гарантує найкращу польову схожість, інтенсивний ріст, вирівняність посіву. Рослини з такого насіння краще реагують на агро технічні заходи та  підживлення.

Під час сортування насіння пропускають через решета від більшого діаметру до меншого. Домішки відокремлюють на спеціальних гірках, вібростолах, циліндрах з ворсистим покриттям, на спіральних пристроях – змійках. Очищене, підсушене і відкаліброване насіння закладають на зберігання у зерносховища.

Далі насіння відправляють на лінію доробки, де його обробляють протруйниками від хвороб, іноді від шкідників, які будуть захищати його від моменту висіву до появи перших сходів. Деякі виробники додатково додають до протруйників добрива, які забезпечують насіння елементами живлення під час проростання та більш інтенсивним ростом на перших етапах.

Після обробки протруйниками матеріалу дають висохнути, і тільки потім фасують у паперові мішки. Важливо: якщо насіння було зашите вологим після робочого розчину, то це приведе до запрівання, що в майбутньому знизить польову схожість.

Оскільки життєдіяльність насіння продовжується після пакування, і кожна насінина містить природню вологу в середині ядра, то йому потрібно дихати. Саме для цього виробники використовують паперові мішки які дозволяють циркулювати повітрю.

На кожен мішок кріпиться етикетка - «паспорт», на якій указують назву культури, репродукцію, номер партії, дату збору та пакування, кількість насінин в мішку, назву протруйника, яким проводили обробку, назву і номер сертифікату якості.

Далі насіння складають і зберігають однаковими партіями, окремо від інших. При тривалому зберіганні мішки з насінням перекладають кожні 6 місяців. Про вирощування батьківських ліній соняшника читайте тут.

Рекомендований продукт
азот, бор, молібден
Соняшник, Пшениця озима, Пшениця яра, Ячмінь озимий, Ячмінь ярий, Ріпак озимий, Ріпак ярий, Соя, Буряк цукровий, Яблуня, Груша, Суниця, Капуста, Кавун, Морква, Помідори, Огірки, Картопля
82.
00 грн/л
У Наявності
азот, бор, гумінові речовини, калій, кобальт, марганець, мідь, молібден, нікель, фосфор, цинк
Кукурудза, Соняшник, Пшениця озима, Пшениця яра, Соя, Ячмінь озимий, Ячмінь ярий
76.
110.00 грн
00 грн/л
У Наявності
Микроудобрение Евростим В (бор)
    бор, азот
    Пшениця озима, Пшениця яра, Ячмінь озимий, Ячмінь ярий, Жито, Горох, Ріпак озимий, Ріпак ярий, Соняшник, Кукурудза, Соя
    178.
    47 грн/л
    Немає на складі
    Микроудобрение Авангард Бор
      азот, бор
      Капуста, Перець, Баклажан, Помідори, Картопля, Плодово-ягідні культури, Морква, Соняшник, Ріпак озимий, Ріпак ярий, Буряк цукровий
      84.
      40 грн/л
      Передзамовлення
      Микроудобрение Реаком Хелат Бора 100
        азот, бор
        Виноград, Овочеві культури, Плодово-ягідні культури, Соняшник, Ріпак озимий, Ріпак ярий, Буряк цукровий
        83.
        55 грн/л
        Немає на складі
        Микроудобрение Реаком-Хелат Бора 150
          азот, бор
          Буряк цукровий, Ріпак озимий, Ріпак ярий, Соняшник, Виноград, Овочеві культури, Плодово-ягідні культури
          98.
          72 грн/л
          Немає на складі