photo blog 0108

photo blog 0108Вирощування зернових колосових культур - важлива частина світового землеробства. Насіння пшениці вирощує велика кількість фермерів. На посівну пшеницю існує попит, але отримати високий урожай можна тільки тоді, коли дотримуватися технології вирощування та захисту культури. Середня врожайність озимої пшениці в Україні становить 3.5-5 т/га, але 5-8 т/га не межа для сучасних гібридів і сортів пшениці, на зрошенні при інтенсивному вирощуванні можна отримати близько 10-12 т/га.

Технологія вирощування пшениці

Озима пшениця найбільш популярна в нашій країні. У хороших умовах розвивається швидко. Насіння перед посівом бажано протруїти комплексними інсектицидно-фунгіцидними протруйниками. Це дозволить отримати рівні, дружні сходи. Для росту рекомендуються структуровані, аеровані грунти. Перед посівом необхідно провести заробку залишків рослин, внести добрива і створити рівне посівне ложе. У посівному шарі рекомендований діаметр частинок 1-3 мм.

Норми внесення добрив розраховують залежно від очікуваної врожайності та стану грунту. Органічних добрив необхідно 20-30 т/га. Фосфор і калій необхідний для підвищення морозостійкості, запобігання вилягання, підвищення імунітету рослин. Під час посіву рекомендована норма внесення 10-20 кг фосфорних підкормок. Азот вносять в 3-4 прийоми. Перше внесення допускається восени на виснажених грунтах. Весняне внесення проводять прикореневим способом. Друге внесення добрив рекомендується під час виходу культури в трубку. Останнє внесення проходить від фази колосіння до наливу зерна. Це внесення позитивно впливає на якість зерна.

Озиму пшеницю сіють за рекомендаціями виробника, що залежить від сорту або гібрида. Але приблизно це 10-20 вересня. На бідніших виснажених грунтах сіють чим раніше, а для родючих грунтів рекомендується більш пізній посів. Таким чином, посіви не переростають і менше пошкоджуються шкідниками (злакові мухи). До зими оптимально має пройти 50-60 днів вегетації, під час якої формується 2-4 листки.

Зерно пшениці сіють на 3-5 см і прикочують. Посів проводять звичайним рядковим способом з шириною міжрядь 15 см. При інтенсивному вирощуванні залишають технологічну колію.

Обов'язковою є контроль шкідників, хвороб і бур'янів під час вегетації. Збір культури відбувається при повній зрілості з вологістю зерна 14-17%.

Технологія вирощування ячменю

Технологія вирощування озимого ячменю схожа на вирощування пшениці. Існують деякі відмінності, що обумовлені відмінностями в фізіології культур. Наприклад, ячмінь більш морозостійкий в порівнянні з озимою пшеницею і житом. Насіння ячменю може проростати вже при 1-2 С. Деякі сорти озимого ячменю витримують зниження температури до -10--12 С. Найкраще вирощувати ячмінь на слаболужних грунтах або з нейтральною реакцією. Грунти, що підходять для обробітку ячменю:

  • чорноземи
  • дерново-підзолисті
  • сірі лісові.

Ячмінь має слаборозвинену кореневу систему і слабо засвоює поживні речовини, тому краще всього вибирати родючі грунти вільні від бур'янів. У сівозміні розміщують після кукурудзи на силос, овочевих і баштанних культур.

Обробка грунту і внесення добрив такі ж, як для озимої пшениці. Перед посівом насіння протруюють.

Ячмінь сіють в кінці оптимальних строків восени, так як при теплій погоді посіви можуть до зими вийти в трубку, що негативно позначиться на зимостійкості культури. У рядок можна вносити гранульований суперфосфат або нітрофос. Посів проводять звичайним рядковим, узкорядним або перехресним способом. Норма посіву озимого ячменю:

  1. Степ - 3,5-4,5 млн / га
  2. Лісостеп - 4-4,5 млн / га
  3. Полісся - 4,5-5 млн / га.

Насіння закладають на глибину 6-7 см або 4-5 см на щільних грунтах.

Захист посівів аналогічний захисту озимої пшениці. Урожай збирають у фазі воскової стиглості зерна.

Технологія вирощування жита

Культура проростає при температурі грунту +1-+2 С, але найбільш сприятлива +15-+20С. Сходи з'являються на 5 день посіву. Морозостійкість культури вище, ніж в озимої пшениці.

Жито не вимогливе до грунтів, але добре показує себе на дерново-підзолистих, торфово-болотних і щільних глинистих ґрунтах, що не підходять для росту озимої пшениці. Оптимально вирощувати на чорноземах, сірих лісових ґрунтах після багаторічних трав, озимих на зелений корм, картоплі, кукурудзи, льону і гороху.

Обробка грунту, внесення добрив та захист посівів такий ж, як для озимої пшениці. Насіння протруюють і сіють протягом вересня, що залежить від регіону.

Норми посіви жита:

  1. Полісся - 4-4.5 млн насінин (тетраплоїдні сорти)

5-6.5 млн насінин (диплоїдні сорти)

  1. Лісостеп - 0.5-1 млн насінин.

Насіння сіють на глибину 4-5 см або 5-6 см на легких ґрунтах.

Збір врожаю не повинен перевищувати 10-12 днів. Жито скошують при вологості зерна 25-35%, а обмолочують при 16-18%.

Рекомендований продукт
Семена пшеницы Антоновка
    275-278
    87
    1000
    90
    8500.
    00 грн/міш.
    Немає на складі
    Семена пшеницы Балитус
      280
      120
      50
      90
      800.
      00 грн/міш.
      Немає на складі
      Семена пшеницы Богдана
        287-300
        100
        1000
        104
        10006.
        00 грн/міш.
        Немає на складі
        Семена пшеницы Гренни
          85-115
          90
          50
          95
          850.
          00 грн/міш.
          Немає на складі
          Семена пшеницы Дуромакс
            85-115
            70
            50
            93
            850.
            00 грн/міш.
            Немає на складі
            Семена пшеницы Лупус
              270-300
              90
              50
              100
              800.
              00 грн/міш.
              Немає на складі