photo 01

photo 01Соя є однією з найбільш відомих ГМО культур світу і в Україні, більша частина площ цієї культури зайнята саме такими сортами. Провідні країни світу надають перевагу продукції з сортів традиційної селекції і контролюють ввезення на свою територію товарів навіть із невеликими домішками ГМО.

Здебільшого фермери наважуються вирощувати ГМО сорти через необхідність очищення полів від бур’янів та, як вважають, простоти технології вирощування. Раніше вибір гербіцидів під сою був обмежений і технологія вирощування здебільшого націлена була на механічну обробку. Сьогодні ж лінійка гербіцидів набагато ширша, вони спроможні контролювати практично весь спектр бур’янів при відносно не складній технології вирощування. Чимало сортів ГМО-сої культивуються у всіх кліматичних зонах і питання про особливості технології її вирощування є актуальними. Завданням цієї статті є донести інформацію про адаптацію американської технології вирощування до українських реалій. Застосовуючи цю схему, вдається отримати урожай сої від 25 до 45 ц/га.

Обробка ґрунту

У світі накопичений величезний досвід вирощування сої за різними технологіями: традиційної (з оборотом шару або із глибокорихленням), мінімальної і навіть нульової. У будь-якому разі для найкращого розвитку кореневої системи та життєдіяльності бульбочкових бактерій ґрунт не може бути переущільненим. Науково доведено, що за традиційною технологією вирощування, збільшення глибини обробки ґрунту з 15 до 25 см сприяло підвищенню продуктивності на 52-75%. Головне завдання підготовки ґрунту під сою – це боротьба із бур’янами, накопичення вологи та вирівнювання поверхні.

При традиційній технології вирощування грунт лущать дисковими лущильниками, що дозволяє боротися з однорічними бур’янами та зберегти вологу в грунті. Це особливо актуально для посушливих умов степів Півдня і Сходу України.

Мінімальна і нульова технологія обробки - мають позитивний вплив на збереження фізичних, хімічних і біологічних властивостей грунту, захищають від ерозії, сприяють накопиченню органіки.

Зазвичай від початку весняних робіт у полі до сівби сої виявляється 30-40 днів, що надає можливість якісно підготувати ґрунт та механічними

засобами провести боротьбу із бур’янами. Обов’язковим заходом є передпосівна обробка ґрунту на глибину загортання насіння, що створює відмінні умови для отримання одночасних та якісних сходів. Високу якість підготовки ґрунту забезпечують комбіновані агрегати Комбінатор, Компактор, Європак, які добре вирівнюють поверхню ґрунту, що має велике значення для якісного послідуючого збирання сої.

Рекомендований продукт
Семена сои Меркур
    110-115
    52
    50
    120
    1100.
    00 грн/міш.
    Немає на складі
    Семена сои Монро
      80-90
      40
      50
      800.
      00 грн/міш.
      Немає на складі
      Семена сои Сенсор
        115-117
        45
        50
        800.
        00 грн/міш.
        Немає на складі
        Семена сои Ультра
          90-100
          40
          50
          110
          800.
          00 грн/міш.
          Немає на складі
          Семена сои Фаворит
            90-96
            40
            50
            90
            1100.
            00 грн/міш.
            Немає на складі