photo blog 014

photo blog 014Необхідність в технологіях з мінімальним втручанням в навколишнє середовище виникла в зв'язку з потребою зберегти природні властивості грунту в довгостроковій перспективі.

 Кількість мікроорганізмів, що знаходяться в грунті і їх активність впливає на родючість грунту. Мікроорганізми переводять корисні речовини, що знаходяться в грунті, в мінеральну форму для подальшого поглинання рослинами.

Після збирання врожаю кількість корисних речовин в грунті різко знижується і для поповнення запасу цих речовин вносять добрива, готуючи структуру ґрунту для кращої роботи грунтових мікроорганізмів. Регулярне розпушування, як і переущільнення грунту, негативно позначається на обміні повітря і водному балансі грунту, що в свою чергу знижує активність мікроорганізмів. Рівномірне перемішування органіки (рослин сидератів, залишків польових культур) з грунтом дає ґрунтовим мікроорганізмам більше джерел живлення, що дозволяє їм краще розвиватися.

Тому основним завданням грунтообробних процедур є:

  • боротьба з переущільненням;
  • розпушування грунту для створення оптимального середовища для корисних мікроорганізмів;
  • очищення від шкідників і бур'янів;
  • забезпечення повітряного і водного режимів;
  • змішування грунту з органікою;
  • профілактика ерозії грунту.

Плюси і мінуси оранки

Основними причинами отримання мізерних врожаїв є нестача вологи в літні місяці, пов'язане зі змінами клімату, збільшення середніх температур, часті весняні заморозки і ерозія грунту. У зв'язку з наявністю великої кількості кліматичних чинників, які знижують врожайність сільськогосподарських культур, фермери все частіше замислюються про використання інших технологій вирощування.

Єдиним плюсом оранки є ефективність боротьби з бур'янами, завдяки великій кількості спеціально розробленої техніки і кваліфікованих фахівців.

Але мінусів в такій технології обробітку значно більше. По-перше, застосування відвальних плугів значно ущільнює грунт і створює, так звану, «підплужну підошву». По-друге, втрачається велика кількість гумусу, погіршується родючість, знижуються фільтраційні властивості грунту. Це в свою чергу змушує фермерів застосовувати чорний пар.

Технологія Mini-Till як спосіб економії

На відміну від класичної технології обробітку грунту, мінімальна технологія спрямована на створення близької до природної структури грунту. Це забезпечується завдяки незначному впливу на верхній шар грунту.

Mini-Till передбачає використання таких операцій:

  • вирівнювання грунту в перший рік впровадження мінімальної технології;
  • закладення соломи з одночасним внесенням органічних добрив з захисними мікроорганізмами;
  • боронування;
  • обприскування пестицидами;
  • розпушування, для культур зі стрижневою кореневою системою на глибину від 30 до 32 см;
  • внесення гербіцидів;
  • комбінований посів з внесенням добрив;
  • подрібнення і розкидання соломи під час прибирання.

Завдяки технології Mini-Till протягом 5-7 років відзначається поліпшення родючості грунту в 1,5 рази, в грунті зберігається більше вологи, що дозволяє скоротити обсяги поливу на зрошуваних ділянках в 2-3 рази. Також мінімальна технологія захищає ґрунт від переущільнення. Згодом знижуються витрати на гербіциди. Зменшується кількість проходів техніки, завдяки можливості виконання декількох операцій за один прохід.

Мінуси технології Mini-Till

Як і будь-яка технологія обробки грунту, мінімальна обробка грунту має і деякі недоліки:

  • недостатня кількість інформації щодо переходу на такий вид обробки грунту;
  • проблема використання гербіцидів. Їх застосування необхідно щороку, а вартість досить висока. Крім того, бур'яни адаптуються до гербіцидів і боротися ними стає все складніше;
  • на посівах частіше з'являється суха гниль;
  • для проведення комбінованих операцій необхідно дорога техніка;
  • залишена стерня є середовищем для розвитку не тільки корисних мікроорганізмів. Шкідливі бактерії і гриби, що розвиваються в пожнивних залишках виробляють ботулотоксини, які негативно позначаються на розвитку корисної мікрофлори.
Рекомендований продукт
ізопропіламінна сіль гліфосату, в кислотному еквіваленті
Соняшник, Пшениця озима, Ячмінь ярий
104.
00 грн/л
Немає на складі
калійна сіль гліфосату, в кислотному еквіваленті
Землі не с/г призначення, Поля під посів соняшника, кукурудзи, картоплі, сої, соняшнику, ріпаку, люцерни, льону, баштанних та овочевих культур, Поля с/г призначення
159.
85 грн/л
У Наявності
Гербицид Сокар
    амонійна сіль гліфосату
    Пшениця озима, Пшениця яра, Поля с/г призначення (ярі зернові, овочеві культури, соняшник, картопля), Землі не с/г призначення
    126.
    60 грн/л
    У Наявності
    Гербицид Тотал
      ізопропіламінна сіль гліфосату, ізопропіламінна сіль гліфосату в кислотному еквіваленті
      Поля с/г призначення (озимі культури), Поля під посів ярих зернових, Землі не с/г призначення, Сади, Соняшник, Соя, Горох, Кукурудза, Льон-довгунець, Виноград
      198.
      00 грн/л
      У Наявності
      Гербицид Тотал К
        калійна сіль гліфосату, калійна сіль гліфосату в кислотному еквіваленті
        Поля під посів ярих зернових, Поля с/г призначення (озимі культури), Землі не с/г призначення, Сади, Виноград, Горох, Соняшник, Кукурудза
        174.
        20 грн/л
        Немає на складі