Калій - важливий елемент для зростання і розвитку рослин, що відноситься до групи макроелементів. Разом з фосфором і азотом в тріаді важливих компонентів, що входять до складу більшості мінеральних добрив.
Головна відмінність калію в тому, що він міститься не у вигляді органічних сполук, у формі іона в клітинному соку і деяка кількість калію утворює комплекси з колоїдами цитоплазми рослинної клітини.
Калію багато в молодих активно ростучих органах рослини. Якщо його мало, то він успішно надходить з старіших органів. Це своєрідна форма реутилізації підкреслює важливість калію для біохімічних і фізіологічних процесів в рослинах.
Калій важливий для підтримки нормальної роботи і в'язкості цитоплазми. Він потрібен для нормального процесу обміну речовин. Очевидно, що калій найперший компонент, що забезпечує посухостійкість рослини. Якщо калію мало, то клітини втрачають тургор і швидко в'януть рослини.
Калій бере участь у білковому біосинтезі, фотосинтезі, процесах окислення. Якщо підживлювати культуру на полі амонійний азотом, то в рослинах відбувається акумуляція токсичного непереробленого аміаку. При нестачі калію він не може перероблятися, але це швидко відбувається при внесенні калієвих підкормок.
Калій позитивно впливає на активність сахараз і амілаз. Ці ферменти важливі для утворення крохмалю в коренеплодах і плодах. Він підвищує стійкість до морозу. При достатньому внесенні калію рослини більш стійкі до хвороб і стресів. Наприклад, у зернових колосових - до борошнистої роси і збудника іржі, у коренеплодах, овочевих культурах і картоплі - до гнилей. Калій зміцнює стебла, захищає від вилягання. При нестачі калію затримується розвиток генеративних органів - бутонів, суцвіть.
Діагностувати по рослинах відсутність калію можна тільки тоді, коли його в 3-5 разів менше норми. При цьому буріють нижні краї і кінчики листя, іржавих плям і обпаленого вигляду набуває нижній листовий ярус. Найбільш чутливі до калію культури гречки, соняшнику, картоплі, буряка, капусти та інших овочевих культур. Набагато менше калію необхідно для жита, пшениці, ячменю і вівса.
Мінеральні добрива, купити які Ви можете в маркеті Вашого поля Посівна, містяться в легко засвоюваній для рослин формі. Ми пропонуємо мінеральні добрива за цінами виробників. Гарантуємо високу якість, чистоту і розчинність доставленої продукції до Вас на фермерське господарство.
Калієві підкормки - важливий елемент інтенсивного землеробства. Слід враховувати, що в природі калію багато в чорноземах і сероземах, а дерново-підзолисті ґрунти традиційно бідні на калій. Промислові добрива з калієм реалізуються у вигляді хлористого калію, 40% -калійной солі, сульфату магнію, калімагнезії. Мінеральні калійні добрива разом з фосфорними і азотними дуже важливі для сільгосп рослин.