photo blog 0113

photo blog 0113Озимі зернові, почавши вегетувати ще з осені, випереджають ярі, зерно встигає визріти, в потрібні терміни його встигають раніше прибрати. З усіх площ, зайнятих зерновими, четверта частина припадає на озимі.


Врожайність по окремих районах різниться, але передові господарства збирають від 50 і більше центнерів зерна з гектара, найкращі результати можуть бути досягнуті за рахунок використання інтенсивної технології.
Одна із основних умов є забезпечення рослин необхідною кількістю мінерального живлення. Основні елементи живлення рослин: 

  • азот,
  • фосфор,
  • калій.

Добрива для рослин


Основний елемент азот, до його нестачі або надлишку рослини особливо чутливі, він найважливіший будівельний матеріал рослинного білка, від нього більшою мірою залежить урожайність зернових, а також і якість зерна.
Природний азот не засвоюється рослинами, протягом часу він повинен мінералізовуватись, тобто перетворитися в амонійну або нітратну форми, тільки в таких формах азот, надходячи через кореневу систему, перетворюється в біомасу рослини. Але природних запасів, доступних для засвоєння азотних форм в грунті, часто недостатньо, дефіцит їх повинен заповнюватися мінеральними добривами. Однак розрахунки доз внесення азоту істотно відрізняються від нормування фосфорних і калійних добрив. Одна з необхідних вимог сучасного культурного землеробства, особливо з використанням інтенсивних технологій, це паспортизація полів, ведення історії кожного поля, де реєструються оброблювані культури за роками, особливості їх агротехніки, в тому числі і внесення мінеральних добрив. Ці відомості знаходяться на агрохімічних картах господарства. Великі господарства намагаються купити добрива для рослин вчасно, щоб внести підживлення у визначений період вегетації.
Фосфор і калій, внесені в грунт, стійко зберігаються там і можуть запасатися, азот в залежності від погоди, то вимивається, то частково повертається в родючий шар. Така непередбачуваність у поведінці ґрунтового азоту створює великі труднощі для грамотного рільництва, до того ж на відміну від фосфору і калію засвоєння азоту особливо ефективно в основні фази вегетації на початку розвитку. Рослини, почавши кущитися, мають ввійти у зиму достатньо зміцнілим, але не перекормленими. В період кущіння, коли в значній мірі починає закладатися урожай, на стаді трубкування починається швидке зростання, рослини здатні поглинути половину всієї норми азоту. Під час колосіння - на початку цвітіння підживлення визначає якість зерна, коли вносити азот підкажуть самі рослини. Якщо внести мало, є ризик недобору врожаю, при надлишку - неминучі втрати за рахунок вимивання. Досвід і наука кажуть, що в залежності від запланованого врожаю на гектарі треба мати від 150 до 200 кілограмів азоту, в паровому полі на кожному гектарі накопичується тільки до 90 кілограм доступного азоту, після багаторічних бобових трав ще менше, а після зернових лише 30-40 кілограмів на гектар. Різниця між наявністю і потребою становить загальну необхідну норму підживлення. Оперативний контроль наявності азоту в системі грунту, оптимальні дози підживлення на кожному полі - це і є кінцева мета азотної діагностики. Найбільш прості види діагностики можуть проводитися як в полі, так і в лабораторіях, що належать господарствам. Більше можливостей у районних комплексних агрохімічних лабораторій, складні аналітичні роботи під силу тільки професійним хімічним лабораторіям.

Методи і техніка діагностики азотного живлення


Стартова доза мінерального азотного добрива розраховується так, щоб вся сума грунтового азоту була достатньою для розвитку рослини до холодів. Потім в перші дні пробудження після перезимівлі, інша частина азоту не затребуваного в рік посіву, за час дощової осені і м'якої зими, може виявитися вимитою з продуктивних горизонтів. В такому випадку навесні до моменту відновлення вегетації рослини залишаться майже без азоту, тому дійсна кількість доступного азоту в грунті має уточнитися якомога раніше, Кращий термін для відбору грунтових проб - проміжок між відмерзанням ґрунту приблизно на 30-40 сантиметрів і початком активного росту озимих. Зазвичай це остання декада квітня. Як правило відбір проб проводять з двох ярусів, це 30 і 60 см, але для більш розгорнутого аналізу відбирають проби з трьох глибин: 20 сантиметрів, 40 сантиметрів і 60.
Кожна відібрана проба транспортується в окремому пакеті, для точного визначення вмісту азоту. За допомогою різних аналізів визначають вміст нітратного і амонійного азоту. Всю суму фактичного запасу перераховують у кілограми на гектар, виходячи з цієї інформації ми отримуємо дані, скільки ще азоту необхідно внести на кожне поле. Для більш розвернутого аналізу так само проводять листову діагностику, яка показує скільки азоту, так само фосфору і калію, знаходиться в самих рослинах. Такі проби відбирають у весняний період кущення зернових, коли починається активний набір вегетативної маси. Якщо норма азоту перевищує показник більше ніж 60 кг на гектар, тоді потрібно заплановану норму, необхідну рослинам, розділити на два внесення. Перше внесення повинно бути 40% від об'єму, який необхідний для високого врожаю, його проводять у період як тільки зійшов сніг і можна виїхати в поле. Решта 60% добрива вносять в кінці кущіння-початку виходу в трубку, це в середньому перша-друга декада травня, коли рослини досягають висоти 20-25 сантиметрів. На даному етапі не можна допускати перенасичення рослин азотом, так як при надлишку азоту рослини починають активне нарощування вегетативної маси, зростання стебел буде збільшуватися, що в майбутньому може привести до вилягання посіву під вагою колоса при інтенсивних поривах вітру. Якщо був упущений момент з передозуванням азотними добривами, то виходом буде внесення регуляторів росту, так званих ретардантів, вони призупинять розвиток надземної частини рослин у висоту і дозволять зміцнити стебла в об'ємі.

Рекомендований продукт
Удобрение Ярило Супер Азот 
    азот, сірка, амінокислоти
    Пшениця озима, Пшениця яра, Ячмінь озимий, Ячмінь ярий, Тритикале, Жито, Ріпак ярий, Ріпак озимий, Соняшник, Кукурудза, Соя, Буряк цукровий, Горох, Яблуня, Груша, Суниця, Картопля, Цибуля, Часник
    46.
    81 грн/л
    Немає на складі
    Микроудобрение Авангард Р Азот+Микро
      бор, кобальт, молібден, цинк, мідь, марганець, залізо, сірка, магній, азот
      Суниця, Буряк кормовий, Буряк цукровий, Овочеві культури, Капуста, Ріпак озимий, Ріпак ярий, Кукурудза, Пшениця озима, Пшениця яра, Ячмінь озимий, Ячмінь ярий, Плодово-ягідні культури
      40.
      92 грн/л
      У Наявності
      Микроудобрение Авангард Р Сера + Азот + Микро
        молібден, цинк, мідь, марганець, залізо, бор, сірка, кобальт, азот
        Горох, Соя, Капуста, Кукурудза, Соняшник, Пшениця озима, Пшениця яра, Ячмінь озимий, Ячмінь ярий, Ріпак озимий, Ріпак ярий, Жито, Овес, Тритикале
        34.
        53 грн/л
        У Наявності
        Микроудобрение Авангард Р Фосфор+Калий
          калій, фосфор
          Цибуля, Морква, Капуста, Огірки, Помідори, Суниця, Плодово-ягідні культури, Картопля, Ріпак озимий, Ріпак ярий, Пшениця яра, Пшениця озима, Ячмінь озимий, Ячмінь ярий
          47.
          32 грн/л
          У Наявності
          Микроудобрение Авангард Фосфор
            азот, фосфор
            Пшениця озима, Пшениця яра, Ячмінь озимий, Ячмінь ярий, Жито, Овес, Кукурудза, Ріпак озимий, Ріпак ярий, Соя, Горох, Нут
            42.
            20 грн/л
            У Наявності
            Минеральное удобрение Суперфосфат
              Кальцій, сірка, фосфор
              Кукурудза, Пшениця озима, Пшениця яра, Ріпак озимий, Ріпак ярий
              10.
              42 грн/кг
              Немає на складі