- за популярністю
- від дешевих до дорогих
- від дорогих до дешевих
- за алфавітом
- по рейтингу
- за популярністю
- акційні
Насіння кондитерського соняшника
Соняшник - технічна культура, що вирощується в багатьох країнах світу. Україна, Аргентина, ЄС і Росія традиційно лідирують за кількістю зібраного врожаю соняшнику.
Соняшник хоч і займає 4 місце по поширенню серед рослинних олій, але 90% отриманої рослинної олії йде для харчових цілей і тільки 10% використовується в промисловості.
В основному соняшник вирощують для отримання соняшникової олії, але не менш важливим є вирощування кондитерського соняшнику. Насіння кондитерського соняшнику ще називають білковим, гризовим, крупно-зерновим соняшником. Насіння кондитерського соняшнику використовують як обсмаженими, так і в складі численних кондитерських продуктів (халва, хліб, булки, солодощі та інше). Насіння кондитерського соняшнику містить високий рівень білку, має приємний смак.
Особливість кондитерського насіння в тому, що воно крупніше звичайного, містить багато білка. Вага 1000 насінин становить не менше 100 г. Кондитерський соняшник - це найчастіше сорти, а не гібриди, вміст олії становить 30-35%, а кількість лушпиння 40-60%, що дозволяє з легкістю його очищати механічно, так як ядро слабо закріплене у середині. Ядро складає половину ваги насіння. Кондитерське насіння соняшнику зазвичай чорне з білими лініями.
Для вирощування насіння кондитерського соняшнику підходить центральний, південний і східний регіон.
Селекція кондитерського соняшнику спрямована на створення гібридів з високою і стабільною врожайністю насіння, що має високі смакові якості. Високобілкові гібриди кондитерського соняшнику для споживання людиною вирощуються в США, Словаччині, Франції, Іспанії, Україні, Туреччині, Росії, Сербії. Колір насіння - важлива відмінна характеристика цієї групи соняшнику. Біла насінина з сірими смугами найбільш популярна в Туреччині, сіре насіння з смугами - популярне в США, Іспанії, Китаї, а чорне насіння найбільш поширене в Росії і країнах Балканського регіону.
Селекційний процес створення кондитерських гібридів спрямований на підвищення кількості білка в ядрі до 25%, збільшення кількості незамінних амінокислот і самої маси насіння за 1000 шт. Кількість олії в насінні кондитерського типу не повинне перевищувати 40%. Ідеальне насіння кондитерського типу повинно бути не менше 80 г за 1000 штук, його олійність не має перевищувати 30%, насінина повинна мати великий розмір, низький рівень кадмію, високий рівень білка, токоферолу (вітамін Е) і олеїнової кислоти.
Урожай кондитерського насіння зазвичай сортують і ділять на групи. Найбільша фракція буде реалізуватися в оболонці, насіння середнього розміру очищається і продається у вигляді очищених ядер, найдрібніша фракція використовуються для годування тварин і птахів.
Для того, щоб виростити велику насінину, в першу чергу, слід використовувати високоякісний посівний матеріал соняшнику з потенціалом для цієї мети. Зрошення (або достатнє зволоження) в період вегетації також сприяє збільшенню розміру насінини в оптимально загущених посівах.
Ми надаємо якісну консультацію по посівному матеріалу всіх гібридів соняшнику в маркеті Вашого поля POSIVNA (Посівна).